2010-11-12 11:00Pressmeddelande

Rolex Daytona "Paul Newman" - ett av många spännande utrop på Klockkvalitén

null

Klockkvalitén förväntas slå nya rekord! Ett stort antal privatpersoner och handlare från både Sverige och utlandet har redan visat intresse för höstens blandning av spektakulära klockor, såsom en Rolex Daytona "Paul Newman" och en Rolex tidigare tillhörande dykarbasen vid Vasas bärgning.

- Klockkvalitén innehåller alltid många spännande utrop och höstens auktion är inget undantag.  Det är inte alltid de dyraste objekten som kommer med på auktionen  men det är de mer speciella. Vi har fått in många intressanta objekt som kommer dra uppmärksamhet till sig långt utanför Sveriges gränser, säger Tony Frank, chef för Kaplans klockvärdering.

Nr 1 på höstens auktion är en av klockvärldens mest eftertraktade! En Rolex Daytona  med en vit så kallad "Paul Newman-urtavla". När Paul Newman började använda sin Rolex Daytona 1972, kunde Rolex knappt sälja denna klockmodell. Det var mycket vanligt att en Daytona som idag är värd flera hundratusen kronor stod osåld i butikernas skyltfönster. Det ironiska är att en av Rolex minst populära modeller med tiden blev deras mest populära. Från tidigt 1990-tal fram till ca 2008, var det i stort sett omöjligt att köpa en Rolex Daytona i stål hos en auktoriserad Rolex återförsäljare. Man hänvisade till en väntelista som var flera år lång. All denna popularitet har man skådespelaren att tacka för och klockan har även fått smeknamnet "Paul Newman".

- Det växande intresset för vintage- och samlarur tycker vi är fantastiskt roligt. Idag uppskattas uren som bäst när de är opolerade och i originalskick. Värt att notera är att många samlare idag uppskattar och värderar en dokumenterad historia eller proveniens som medföljer uren.

På denna auktion erbjuds en proveniens av sällan skådat slag. Nr 123 är en Rolex Oyster Perpetual Submariner Chronometer från 1959 och nr 124 en Dykarhjälm från 1952 som bägge har tillhört Per Edvin Fälting som tillsammans med Anders Franzén upptäckte Vasaskeppet 1956. Per Edvin Fälting var sedan chefsdykare under bärgningen av skeppet. I samband med bärgningsarbetet blev hans dykarinsatser väldigt uppmärksammade både i Sverige och utanför landets gränser och Per Edvin  fick då denna klocka av Rolex. Gåvan överlämnades i början av  1960-talet genom den svenska återförsäljaren i Stockholm.

- Förhoppningsvis hittar de allra flesta av våra klockor nya ägare vare sig de tillhör något av de mer kostsamma utropen eller något av de med en mer modest prislapp. Alla är de värda speciell uppmärksamhet och att bli omhändertagna av riktiga eldsjälar och sådana finns det gått om i Kaplans kundkrets, avslutar Tony .

Klockkvalitén klubbas lördagen 20 november med start klockan 13.00. För mer information se relaterat evanemang.

Vid frågor vänligan kontakta Maria Hammarsten, maria.hammarsten@kaplans.se, el tel. 08-550 515 14.

____________________________________________________________________________________

Kaplans är ett familjeföretag i tredje generationen och är Nordens ledande auktionshus på smycken, silver, ädelstenar och klockor. Till oss kommer kunder som vill sälja, värdera och handla. Genom att vi i ett hus samlar värderingstjänster, auktioner, butiksförsäljning samt guldsmedsverkstad har vi förmåga att erbjuda våra kunder unika lösningar till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Vi är en öppen mötesplats där alla är välkomna och trivs. Vi erbjuder våra kunder, både säljare och köpare kunskap, service och diskretion.


Om Kaplans

Kaplans är ett familjeföretag i tredje generationen bestående av verksamheter kopplat till handeln med kvalitetsvaror - smycken, klockor, ädelstenar och mode. Mest känt är Kaplans Auktioner, där auktionsverksamheten är ledande i Norden på klockor, smycken och mode. Kaplans finns på den anrika adressen Biblioteksgatan 5 i Stockholm, där butiks- och auktionsverksamhet huserar tillsammans med Kaplans Guldsmedsverkstad. Till Kaplans kommer kunder som vill köpa, sälja, värdera och omarbeta varor. Genom att vi i ett hus samlar alla våra tjänster/bolag har vi förmågan att erbjuda våra kunder unika lösningar till mycket konkurrenskraftiga priser.


Kontaktpersoner

Marlene Söder
Marketing Manager
Marlene Söder