2023-06-03 16:41Pressmeddelande

Kashmir-safirer sätter auktionsrekord i Sverige – klubbades för över 5,4 miljoner

Kashmir-safirer sätter auktionsrekord i Sverige – klubbades för över 5,4 miljoner

Lördagens auktion bjöd på svenskt rekord, spännande budgivningar, och naturligtvis extraordinära smycken när Smyckekvaliten på Kaplans gick av stapeln. Sammanlagt klubbades smycken och silverföremål för över 12,7 miljoner.

- Inför den här auktionen hade vi ett stort internationellt intresse, vilket resulterade i flera fantastiska budgivningar. Med budgivare i sal, online och per telefon lyckades vi skapa ett nytt auktionsrekord i Sverige då de sällsynta Kashmir-safirerna klubbades för 5 480 000 kr, säger Stefan Gustavsson chef för Kaplans Smyckevärdering. 

Redan direkt från start rycktes publiken med i rafflande budgivningar. I rampljuset var auktionsnummer 11, ett par obehandlade Kashmir-safirer som tillhör de mest unika safirerna i världen.

- Med sin djupa men samtidigt lysande blå färg upptäcker man snabbt att dessa Kashmir-safirer är något utöver det vanliga. Färgen beskrivs ofta som blått silke. När färg och kvalitet är rätt reflekteras det i slutpris, säger Stefan.

En annan av auktionens höjdpunkter var auktionsnummer 6. En art déco ring tillverkad av Cartier och med proveniens Barbara Hutton. Ringen slutade efter en lång och intensiv budgivning på 2 860 000 kr.

- Det är otroligt att få uppleva ett sådant unikt smycke. Att det sedan kommer med en dokumenterad historia och proveniens överträffar allt, fortsätter Stefan.

­Fler auktionsnummer som klubbades långt över utrop på Smyckekvaliten

Auktionsnummer 1, en brosch i platina från tidigt 1900-tal. Klubbades för 124 000 kr utropspris 28 000 kr.

Auktionsnummer 16, ett collier som kan delas i fyra delar från Van Cleef & Arpels av André Vassort, ca 1970-tal. Klubbades för 680 000 kr utropspris 270 000 kr.

Auktionsnummer 62, ett armband från Bvlgari i 18K guld och stål, antikt mynt, briljantslipade diamanter, från 1989. Klubbades för 180 000 kr utropspris 50 000 kr.

Varm tack till alla våra kunder som bidrog till en spänningsfylld auktion!

Se resultat

För mer information, intervjuförfrågningar, eller bilder, tveka inte att höra av dig!Om Kaplans

Kaplans är ett familjeföretag i tredje generationen bestående av verksamheter kopplat till handeln med kvalitetsvaror - smycken, klockor, ädelstenar och mode. Mest känt är Kaplans Auktioner, där auktionsverksamheten är ledande i Norden på klockor, smycken och mode. Kaplans finns på den anrika adressen Biblioteksgatan 5 i Stockholm, där butiks- och auktionsverksamhet huserar tillsammans med Kaplans Guldsmedsverkstad. Till Kaplans kommer kunder som vill köpa, sälja, värdera och omarbeta varor. Genom att vi i ett hus samlar alla våra tjänster/bolag har vi förmågan att erbjuda våra kunder unika lösningar till mycket konkurrenskraftiga priser.


Kontaktpersoner

Marlene Söder
Marketing Manager
Marlene Söder