2012-11-05 15:57Nyheter

Royal Oak - Audemars Piguets flaggskepp

null

Royal Oak presenterades 1972 och var Audemars Piguets sista chans att överleva en av de tuffaste perioderna i bolagets hundraåriga historia. Det var ett riskabelt beslut att tillverka Royal Oak i rostfritt stål, det gjorde att modellen kostade mer att tillverka än de flesta guldklockor som AP producerade på den tiden. Vid lanseringen låg priset på 3200 schweiziska franc – för över 40 år sedan! En Rolex Submariner i stål kostade då ca 280 franc. Men AP gjorde det extrema priset till en marknadsföringsgrej. Förutom det höga priset gjorde den kontroversiella designen att många trodde att detta skulle blir företagets undergång.

Royal Oak designades av den nu legendariska Gérald Genta. Oktagonen, den åttakantiga boetten, inspirerades av fartygens hyttventiler. Att skruvarna syntes fick kunder av mer traditionella lyxklockor att fråga sig: det priset, och de kan inte ens dölja skruvarna?

Bakboetten gjordes i ett stycke för att säkerställa vattentätheten och det var dessutom första gången som armlänken integrerades med boetten.

Företagets representanter blev säkerligen oroade av att klockan inte slog igenom omedelbart. I stället skulle det dröja ett år innan produktionen och försäljningen kom igång på riktigt och AP räddades slutligen från konkurs.

Idag är Royal Oak företagets flaggskepp och finns i många olika utförande för både män och kvinnor.

Exemplaret som vi har med som nummer 1 på denna auktion är en limiterad version i stål och platina med evighetskalender, månfas och skeletterat urverk. Detta är nummer 7 av 25 tillverkade exemplar och såldes i april 2000.


Om Kaplans

Kaplans är ett familjeföretag i tredje generationen bestående av verksamheter kopplat till handeln med kvalitetsvaror - smycken, klockor, ädelstenar och mode. Mest känt är Kaplans Auktioner, där auktionsverksamheten är ledande i Norden på klockor, smycken och mode. Kaplans finns på den anrika adressen Biblioteksgatan 5 i Stockholm, där butiks- och auktionsverksamhet huserar tillsammans med Kaplans Guldsmedsverkstad. Till Kaplans kommer kunder som vill köpa, sälja, värdera och omarbeta varor. Genom att vi i ett hus samlar alla våra tjänster/bolag har vi förmågan att erbjuda våra kunder unika lösningar till mycket konkurrenskraftiga priser.


Kontaktpersoner

Marlene Söder
Marketing Manager
Marlene Söder