2012-11-05 19:22Nyheter

Enicars Sherpa, ett ur från 1956 som klarar extremt klimat

null

Artiste Racine och hans (blivande) fru Emma Blatt startade ett företag för klocktillverkning i La Chaux de Fonds i Schweiz  1913. Då Racine redan var ett registrerat varumärke föreslog Emma namnet Enicar som ett anagram av Racine (Racine blir baklänges Enicar) och detta namn registrerades 1914.

Samma år var Enicar en av de första att använda sig av radium på visare och urtavlor för att lättare kunna avläsa tiden i mörker.

Ryssland var tidigt en stor exportmarknad och en bidragande orsak till den kraftiga expansionen som ledde till att man 1918 flyttade delar av sin tillverkning till Lengnau. Företaget fortsatte att växa och i mitten av 1920-talet byggdes en helt ny fabrik. Nu togs en robustare klocka fram bland annat för militärt bruk under familjenamnet ”Sport” och här började man även tillverka sina egna urverk (AR) från att tidigare använt sig av AS-verk (Adolphe Schild).

Samtliga medlemmar i den Schweiziska expeditionen som i maj 1956 besteg Mont Everest bar Enicar Sea-pearl. Klockan klarade de extrema påfrestningarna som klimatet utsatte den för utan problem, och var lika pålitlig som de lokala bärarna från Himalaya. Detta gjorde att man i december samma år döpte modellen till ”Sherpa” och klockan kom att bli en av företagets mest populära modeller.

Genombrottet med Sherpa blev början på en lång och framgångsrik epok, men som så många andra schweiziska klocktillverkare fick Enicar ekonomiska svårigheter i och med de japanska quartzklockornas framfart under 1970-talet och företaget slutade dessvärre i konkurs 1987. Varumärket blev uppköpt av en asiatisk investerare 1988 och det återstående lagret såldes till Gerd-Rüdiger Lang som startade varumärket Chronoswiss.

 I denna auktion kan vi erbjuda två stycken Sherpa från Enicar, nummer 93 samt 122. 


Om Kaplans

Kaplans är ett familjeföretag i tredje generationen bestående av verksamheter kopplat till handeln med kvalitetsvaror - smycken, klockor, ädelstenar och mode. Mest känt är Kaplans Auktioner, där auktionsverksamheten är ledande i Norden på klockor, smycken och mode. Kaplans finns på den anrika adressen Biblioteksgatan 5 i Stockholm, där butiks- och auktionsverksamhet huserar tillsammans med Kaplans Guldsmedsverkstad. Till Kaplans kommer kunder som vill köpa, sälja, värdera och omarbeta varor. Genom att vi i ett hus samlar alla våra tjänster/bolag har vi förmågan att erbjuda våra kunder unika lösningar till mycket konkurrenskraftiga priser.


Kontaktpersoner

Marlene Söder
Marketing Manager
Marlene Söder